|

3 przepisy na zimowy kemping - szybkie i łatwe do przyrządzenia

Nadchodzą zimne miesiące – kto nie ma ochoty na pyszne, rozgrzewające dania dla duszy? Wybrałam dla Ciebie trzy z moich ulubionych prostych przepisów kempingowych, które możesz przygotować szybko i bez skomplikowanych składników. Czy to w kamperze, czy w domu.

Wszystkie przepisy są wegetariańskie lub wegańskie, ale mogą być również doprawione dla mięsożerców kiełbasą lub boczkiem.

Ilości są obliczone dla 2 osób dorosłych o nieco ponadprzeciętnym apetycie – jeśli jesteś naprawdę głodny po dniu spędzonym na świeżym powietrzu, możesz potrzebować trochę więcej 🙂

Gulasz babci z ziemniakami i marchewką

Składniki na 2 porcje

  • Ziemniaki (pokrojone w kostkę)
  • Marchew (pokrojona w kostkę)
  • 1 łodyga selera naciowego (pokrojona w plastry o grubości ok. 5 mm – szerokie łodygi przekrój wcześniej wzdłuż na pół, aby kawałki nie były zbyt duże)
  • Jeśli dostępne: 100 g korzenia selera, pasternaku lub pietruszki (pokrojonego w kostkę)
  • Jeśli jest dostępna: trochę świeżej pietruszki (posiekanej)
  • 1 średniej wielkości cebula warzywna (grubo posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub wyciśnięte przez praskę)
  • Sól
  • Pieprz
  • 1-2 łyżki oleju
  • Woda lub bulion warzywny
  • Dla mięsożerców: 150 g pokrojonego w kostkę boczku, kiełbasy mettwurst lub parówek. Zamiast wody lub bulionu warzywnego do zeszklenia możesz oczywiście użyć bulionu mięsnego.

Przygotowanie

  1. Krojenie warzyw.
  2. Podsmaż cebulę i czosnek na niewielkiej ilości oleju.
  3. Dodaj pokrojone warzywa i lekko podsmaż mieszając (nie przypal!).
  4. Deglasuj wodą lub bulionem po trochu i zeskrob trochę dno patelni, aż uwolnią się smaki pieczenia.
  5. Dodaj pozostały płyn, zamknij patelnię i krótko zagotuj.
  6. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż do uzyskania pożądanej jędrności. W zależności od kuchenki zajmie to około 30-45 minut.
  7. Po około 15 minutach sprawdź, czy w garnku nie ma zbyt dużo lub zbyt mało płynu. Wywar powinien przykrywać warzywa, ale ich nie topić. W razie potrzeby możesz dolać trochę wody lub pozostawić pokrywkę otwartą, aby płyn odparował.
  8. Gdy warzywa będą ugotowane, rozgnieć niewielką część warzyw widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby uzyskać lekko kremowy gulasz.
  9. Dodatek dla mięsożerców: kiełbaski Mettwurst można gotować razem z gulaszem, ale parówki należy dodać dopiero na sam koniec, aby się podgrzały. Boczek jest kwestią gustu – ja zawsze uważałem, że jest smaczniejszy po usmażeniu i dodawałem go do gulaszu wraz z wytopionym tłuszczem. Ale możesz go również ugotować razem z gulaszem.
  10. Najlepiej, jeśli przygotujesz gulasz dzień wcześniej i pozostawisz go do zaparzenia na noc. Dzięki temu smak będzie bardziej intensywny i zaokrąglony. Zawsze przygotowuję co najmniej podwójną porcję i jemy ją przez kilka dni. Jednak danie nie nadaje się do mrożenia, ponieważ ziemniaki i marchew nabierają dziwnej konsystencji.
  11. Aby podać, po prostu posyp świeżą pietruszką lub innymi wybranymi ziołami i voilà!

Makaron ze smażonymi grzybami i ziołowym crème fraîche

Składniki na 2 porcje

  • Linguine lub spaghetti (ok. 100 g na osobę, w zależności od apetytu)
  • 250 g grzybów (pieczarek, boczniaków lub podobnych, pokrojonych na kawałki wielkości kęsa)
  • 1 średniej wielkości cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekane lub wyciśnięte przez praskę)
  • 200-250 g ziołowego crème fraîche lub wegańskiego zamiennika
  • 1⁄2 łyżki rozmarynu (drobno posiekanego, świeżego lub suszonego)
  • alternatywnie: 1 mały pęczek natki pietruszki (drobno posiekanej, najlepiej świeżej)
  • 1 łyżka oleju lub odrobina masła do smażenia
  • Sól
  • Pieprz
  • 1⁄2 łyżeczki słodkiej papryki lub wędzonej papryki (jeśli lubisz nieco ostrzejsze)
  • 1 chochla wody z makaronu
  • ewentualnie trochę parmezanu lub wegańskiej alternatywy do posypania

Przygotowanie

  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją.
  2. Krótko podsmaż pokrojone grzyby z czosnkiem i cebulą na niewielkiej ilości oleju lub masła na dużym ogniu. Grzyby powinny być lekko zrumienione, ale nie przypalone.
  3. Następnie zmniejsz nieco ogień i gotuj, mieszając, aż grzyby i cebula osiągną pożądaną jędrność.
  4. Dodaj ziołowy crème fraîche oraz przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj.
  5. Teraz kolej na makaron: gdy tylko znajdzie się na patelni lub w garnku z grzybami, stopniowo dodawaj trochę wody z makaronu i kontynuuj mieszanie, aż sos nie będzie już rzadki, ale przyjemny i kremowy.
  6. Udekoruj posiekanymi ziołami (rozmarynem lub pietruszką) i/lub posyp parmezanem, jeśli używasz.

Kremowa patelnia z fasolą

Składniki na 2 porcje

  • 1-2 małe czerwone cebule (grubo posiekane)
  • 3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 małe puszki ugotowanej białej fasoli (ok. 300-320 g)
  • 1 łyżka oleju
  • Dla mięsożerców: trochę smażonego boczku lub pokrojone w plasterki kiełbaski (np. parówki).
  • Chleb

Przygotowanie

  1. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z przecierem pomidorowym na oleju, a następnie zalej mlekiem kokosowym i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn nieco się zredukuje.
  2. Dodaj fasolę – używam również bulionu, w którym fasola została namoczona i zawsze płuczę puszki niewielką ilością wody, która również trafia na patelnię.
  3. Gotuj wszystko przez kilka minut, dopraw solą/pieprzem i dopraw do smaku, np. posiekanym koperkiem lub rozmarynem, papryką w proszku lub curry, ewentualnie dodaj szczyptę chili.
  4. Jeśli chcesz, dodaj mięsne dodatki na koniec i krótko podgrzej.
  5. Podawaj z chrupiącym grillowanym lub opiekanym pieczywem (szczególnie smaczne z masłem czosnkowym!).

Jakie są Twoje ulubione dania kempingowe? Nie krępuj się napisać ich w komentarzach!

tip icon
Wskazówka
tip icon

Potrzebujesz więcej inspiracji? W tym przeglądzie znajdziesz wiele innych pysznych przepisów do przygotowania na płycie grzejnej, grillu lub w piekarniku Omnia:
Przepisy kempingowe od CamperStyle

Zdjęcie na okładce: © CamperStyle

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Nele Landero Flores

Träumte seit ihrer Kindheit von einem Leben auf Rädern. Tourt jetzt mit Mann und Hund ganzjährig im Wohnwagen durch Europa und verbringt die kalten Wintermonate in Mexiko. Expertin für Caravan, Camping-Ausstattung, Reise-(Geheim)Tipps, Dauerreisen und Arbeiten unterwegs. Lieblingsspots: Andalusien, Baskenland, Albanien & Mexiko.

Dir hat der Beitrag gefallen?

Dann teile ihn mit deinen Freunden!

App - Post Subscribe Form

Erhalte kostenlose Camping-Tipps und Infos per Mail!

Nach dem Absenden des Formulars bekommst du eine Mail mit einem Link, den du anklicken musst, um dich zum Newsletter anzumelden. Du bekommst dann 1-2 Mal im Monat E-Mails von uns zu Camping-Themen. Die Frequenz hängt von der Menge an News und Ratgebern im Monat ab. Du kannst deine Einwilligung jederzeit per E-Mail an [email protected] oder durch den sich in jeder Mail befindlichen Link widerrufen. Der Versand erfolgt gemäß unserer Datenschutzerklärung unter https://camperstyle.de/datenschutzerklarung/